Marcați
Importurile lovesc în producătorii autohtoni
Volumul mare al mărfurilor de import lovesc dur în producătorii din Republica Moldova. Ei se spun că, din această cauză, au vânzări mici și nu-și permit să-şi dezvolte afacerile. Pe parcursul a 11 luni ale anului trecut, importurile au depăşit de două ori exporturile şi au ajuns la 4 miliarde 360 de milioane de dolari, cu 20 la sută mai mult față de aceeași perioadă a anului 2016.

Producătorii autohtoni susţin că importurile au devenit pentru ei o problemă acută, în ultimii ani. Piaţa locală a fost invadată de produse din Uniunea Europeană, încât cu greu fac faţă concurenţei, spune Alexandr Krinițki, șeful unei fabrici de conserve.

”Problema principală este atunci când eşti producător autohton şi trebuie să vinzi pe piaţa locală şi sunt importuri. Sunt importuri din Ucraina, din Uniunea Europeană chiar şi la conserve. Taxele de import sunt relativ mici şi nouă ne este greu să concurăm. Când sunt concurenţi mulţi, dar loc pe rafturi în magazine, marketuri este puţin, este mai greu să lucrezi”, spune un producător autohton.

La rândul său, antreprenorul Igor Furtună a declarat că producătorii din Moldova și-ar putea dezvolta afacerile, dacă pe piața locală s-ar vinde maimulte mărfuri autohtone.

”Concurenţa este foarte mare. Este şi corect să fie concurenţă. De dorit, concurenţă loială. Ar fi bine, dacă s-ar vinde mai mult produsele autohtone şi mai puţin produsele de import. Nu vorbesc numai de biscuiţi, dar toţi producătorii, pentru că cunosc foarte mulţi prieteni, care fac diferite produse şi întâmpină greutăţi, din cauza importurilor care se fac în Republica Moldova şi în cantităţi foarte mari”, menționează Igor Furtună.

Antreprenorul Igor Furtună mai spune că, din cauza importurilor în continuă creștere, afacerea lui se dezvoltă foarte lent.

”Nu este o piedică, dar sunt nişte factori care îngrelează dezvoltarea. Adică când noi, producătorii, avem vânzări, presupune că avem şi un venit şi o reinvestiţie în alte utilaje, mai performante, şi o lărgire a produselor şi a întreprinderii”, spune antreprenorul.

Potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, exporturile de mărfuri autohtone în perioada ianuarie-noiembrie 2017 au constituit un miliard 468 de milioane de dolari. Diferența dintre exporturi și importuri a ajuns la aproape 2,9 miliarde de dolari. Cel mai mare volum de mărfuri a fost importat din țările Uniunii Europene.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).