Marcați
GUVERNUL NU VREA SĂ MICȘOREZE ACCIZELE
Guvernul a dat aviz negativ proiectului de lege privind micșorarea cu 50 la sută a accizelor pentru combustibil. Ministrul Finanțelor, Octavian Armașu, a declarat ieri, în cadrul ședinței cabinetului de miniștri că inițiativa socialiștilor va reduce din veniturile bugetare. De cealaltă parte, unul dintre autorii documentului, deputatul PSRM Vladimir Golovatiuc, a declarat că Guvernul nu dorește micșorarea accizelor, deoarece este obligat să le aducă până la media Uniunii Europene, în baza Acordului de Asociere.
Ministrul Finanțelor, Octavian Armașu, a declarat că inițiativa socialiștilor privind micșorarea accizelor pentru carburanți va afecta veniturile la bugetul de stat. Potrivit lui, proiectul de lege, nu este susținut din motiv că sursele propuse de acoperire a deficitului bugetar nu sunt reale și nu pot fi considerate plauzibile pentru acceptarea reducerii veniturilor bugetare. Pierderile bugetare de la această reducere sunt foarte mari.
De cealaltă parte, unul dintre autorii inițiativei, deputatul socialist Vladimir Golovatiuc a declarat că Guvernul fie dramatizează, când descrie situația financiară, fie se laudă excesiv. ”Multe acțiuni și decizii aprobate de guvernare sunt lipsite de logică. Noi am văzut o declarație destul de cinică a premierului despre faptul că nu au fost acordate 100 de milioane (asistența UE - n. r.) ajutor macrofinanciar. Precum că la noi totul este bine, avem creștere economică, în buget sunt suficiente resurse și totul va fi bine. Dacă totul este așa, în buget sunt suficiente resurse, veniturile fiscale sunt excesive, creșterea, timp de cinci luni, este de aproximativ 40 de procente, asta înseamnă că nu există probleme în a schimba poziția accizelor pentru combustibil cu alte articole”, a mai spus Golovatiuc.
De asemenea, Vladimir Golovatiuc a menționat că Acordul de Asociere obligă Republica Moldova să majoreze accizele pentru toate produsele la nivelul UE. ”Problema nu este că acești bani nu vor putea fi compensați. Problema este să nu se abată de la vreuna dintre dispozițiile Acordului de Asociere. Acolo este prevăzută egalizarea ratelor la accize, adică apropierea treptată de nivelul accizelor pentru totul, inclusiv țigări. Bine, pentru țigări nu contestăm, acestea sunt dăunătoare pentru sănătate, însă automobilele nu sunt un lux, sunt un mijloc de transport. De aceea, consider că motivul adevărat este acesta, și nicidecum lipsa resurselor pentru compensarea acestor sume cu altele”, a declarant deputatul PSRM.
Socialiștii au argumentat anterior că micșorarea accizelor pentru carburanți va stimula creșterea economică, iar asta va genera bani suplimentar la bugetul de stat. În plus, va aduce o claritate în procesul de formare a prețurilor pentru benzină și motorină. De la începutul acestui an, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a majorat de mai multe ori prețurile pentru carburanți, iar asta a provocat proteste. Mai mult, în baza unor demersuri ale Ministerului Economiei, două decizii privind scumpirea combustibilului au fost anulate prin decizie de judecată.
NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).