Marcați
Împrumut de 80 milioane de euro
Parlamentul a ratificat un nou acord de creditare cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, în valoare de 80 de milioane de euro. Banii vor fi folosiți pentru implementarea proiectului ”Interconectarea rețelelor de energie electrică ale Republicii Moldova și României faza întâi”. În timpul de zbaterilor de vineri, deputații PSRM au atenționat asupra inoportunității acestui proiect. Ei consideră că banii puteau fi folosiți pentru construcția centralelor electrice în țară, care vor spori capacitățile interne de producere.

Potrivit președintelui Comisiei parlamentare Economie, Buget și Finanțe, Ștefan Creangă, scopul acordului de împrumut este construcția unei stații de convertizoare. Documentul prevede: construcția unei stații de convertizor de 600 de megawați în Vulcănești, construcția unei linii aeriene de 400 de kilowați dintre Vulcănești și Chișinău și modernizarea și extinderea stației din Vulcănești.

În opinia deputatului socialist Oleg Lipskii, cooperarea cu România în domeniul energetic este neprofitabilă, deoarece în țara vecină un kilowatt-oră costă doi lei, în timp ce în țara noastră - un leu și 79 de bani.

Drept răspuns, președintele Comisiei Economie, Buget și Finanțe, Ștefan Creangă, a declarat că, în acest context, este important nu tariful, ci posibilitatea deschiderii căilor spre noi piețe.

La rândul său, deputatul PSRM Oleg Lipskii a subliniat că banii oferiți de BERD puteau fi folosiți pentru sporirea capacității de producere interne. ”Dacă acești bani ar fi investiți aici și ar fi construite surse de energie și alternativă, și eoliene, și solare, și de energie regenerabilă de alt tip, noi am primi surse de energie proprii și atunci securitatea noastră ar fi cu mult mai mare decât să importăm de undeva energie electrică”, a mai spus Lipskii.

Acordul de creditare a fost ratificat cu voturile a 65 de deputați. Documentul prevede acordarea țării noastre a unui credit de 80 de milioane de euro pentru o perioadă de 18 ani, la o rată a dobînzii anuală de un procent. Perioada de grație este de trei ani.


NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).