Marcați
Socialiștii se pregătesc să preia puterea
Socialiștii nu vor face alianță nici cu democrații, nici cu forțele de dreapta, care nu împărtășesc valorile și tradițiile pentru care optează PSRM. De această părere este președintele țării, care a precizat că formațiunea proprezidențială are un singur scenariu pentru viitoarele alegeri parlamentare - cel de a prelua guvernarea și de a readuce țara pe calea stabilității și dezvoltării.

Într-un interviu pentru Sputnik Moldova, Igor Dodon a vorbit despre scenariile politice, care pot avea loc după alegerile parlamentare. Șeful statului este convins că în Parlament vor accede formațiunea proprezidențială - PSRM, Partidul Democrat, aflat acum la guvernare, și dreapta politică - PAS și PPDA. Ținând cont de aceste rezultate, socialiștii nu se vor alia nici cu democrații, nici cu celelalte partidele de dreapta, spune președintele țării. ”Partidul Socialiștilor, din motive ideologice, nu poate face alianțe cu dreapta sau cu democrații. Este o chestiune principială. Cum socialiștii, care pledează pentru neutralitate, pot să coalizeze cu cei care pledează pentru NATO? Cum poate face PSRM coaliție, când pledează pentru statalitate, pentru istoria Moldovei, pentru religia noastră, cu cei care merg la marșul minorităților sexuale, care pledează pentru lichidarea Republicii Moldova? ”, a mai declarant șeful statului.

Scenariul pe care socialiștii îl iau în calcul este preluarea puterii de sine stătător sau cu ajutorul unor deputați independenți, care vor accede în Parlament din circumscripțiile uninominale, a mai spus șeful statului.

”Primul scenariu este că Partidul Socialiștilor obține cele mai multe mandate. Formează o majoritate promoldovenească în Parlament și creează un Guvern, care va lucra împreună cu președintele, într-o echipă. Al doilea scenariu. Dacă nu obține majoritate parlamentară, va fi o parte de deputați independenți, care vor veni din circumscripțiile uninominale, cu care va trebui să ne așezăm la masa de negocieri și să ne înțelegem, pentru a forma o majoritate parlamentară”, afirmă Președintele RM.
Scenariul negativ pentru întreaga țară va fi cel în care Vladimir Plahotniuc formează coaliție cu Maia Sandu și Andrei Năstase, deși acest lucru este, practic, imposibil în contextul protestelor din ultima perioadă, spune șeful statului. Dacă Occidentul nu va putea clădi o nouă alianță proeuropeană la Chișinău, alegerile parlamentare anticipate vor fi inevitabile. În acest caz, cu siguranță, socialiștii vin la putere, se arată convins Igor Dodon.


NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).