Marcați
Potențial pentru dezvoltarea agriculturii
Rusia și Moldova au oferte reciproc avantajoase în domeniul agroindustrial, inclusiv crearea unor companii mixte. Oportunitățile au fost descrise în cadrul unui seminar organizat în cadrul forumului economic moldo-rus. Oamenii de afaceri nu doar și-au lăudat potențialul, ci au și inițiat discuții despre proiecte comerciale concrete.

Președintele Organizației antreprenorilor mici și mijlocii ”Opora Rossii”, Alexandr Kalinin, a declarat că organizarea acestei platforme de discuții enorme între oamenii de afaceri din Moldova și alte țări este rezultatul eforturilor președintelui țării noastre, Igor Dodon.

”Noi de foarte mult timp nu am fost aici, într-o componență atât de mare. Pentru a atrage businessul rusesc aici, Igor Dodon a avut deja două întrevederi cu noi, la Moscova și Sankt Petersburg. Am convenit că următorul forum moldo-rus va avea loc deja în Rusia, în anul viitor. Doar așa, sistemic, pot fi mobilizați oameni, pot fi găsiți bani și aduși încoace”, a declarat Alexandr Kalinin.

Antreprenorii ruși, inclusiv reprezentanți ai unor corporații mari, au venit la Chișinău nu doar pentu a vorbi despre realizările lor, ci pentru a propune oferte comerciale concrete.

”Eu deja mi-am făcut unele notițe în privința merelor, prunelor, strugurilor, piersicilor. Noi am putea crea o mare concurență pentru alte state. Ținând cont de asta, am făcut un schimb de opinii privind deschiderea unei case de comerț pe teritoriul Federației Ruse, care să primească producția oamenilor de afaceri din Moldova. Adică putem crea o întreprindere mixtă, care va livra pe piețele și în magazinele Federației Ruse produse din Moldova”, spune antreprenorul rus Vahtang Sagareișvili.


Omul de afaceri rus Vasili Rîbakov, care este originar din Moldova, deține în Rusia una dintre cele mai mari companii automobilistice, cu venituri anuale de milioane de dolari. Deși întreprinderea este departe de complexul agroindustrial, acesta a decis să revină în patrie, inclusiv pentru a contribui cu investiții la creșterea economiei naționale.

”Așa s-a întâmplat că eu am o afacere destul de bună. Rulajul comercial anual nu este chiar așa ca și la colegii mei - puțin mai mult de 20 de miliarde de ruble. Sângele îmi spune că este timpul să-mi amintesc de rădăcinile mele, să încerc să înțeleg ce se întâmplă în patrie și, dacă este posibil, să investesc un ban aici, în patria mea istorică. Eu sunt acel om care poate fi abordat acum, care are niște mijloace și dorește să le investească în patrie”, spune Vasili Rîbakov.

Propunerile investitorilor ruși au fost examinate cu interes de reprezentanții asociațiilor de business din țara noastră. Producătorii de fructe și de lacate au declarat că, în primul rând, sunt interesați să exporte cât mai multă producție în Federația Rusă.

”Ce am putea noi să le propunem colegilor ruși? Vreau să spun că le putem propune să creăm întreprinderi mixte. Noi nu ne dorim ca cineva să vină aici, să investească bani și să se descurce cum poate. Noi trebuie să fim alături de partenerii noștri, să-i ghidăm în procesul de producere, după care să vindem împreună și să facem profit”, a menționat președintele Asociației producătorilor și exportatorilor de fructe, Vitalie Gorincioi.

Pe lângă discuțiile în grupul tematic, dedicat sectorului agroindustrial, au fost organizate dezbateri într-un grup destinat exclusiv sectorului viti-vinicol. De asemenea, au fost purtate dialoguri în domeniul turismului.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).