Marcați
Măsuri pentru combaterea HIV/SIDA
Guvernul urmează să avizeze Programul Național de Prevenire şi Control a infecției HIV/SIDA şi infecțiilor cu transmitere sexuală pentru anii 2021-2025. Documentul a fost elaborat de Ministerul Sănătății în parteneriat cu societatea civilă și organizațiile internaționale. Printre obiectivele incluse în program figurează reducerea numărului cazurilor noi și asigurarea accesului la îngrijiri medicale pentru oamenii seropozitivi. Anunțul a fost făcut de ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, în contextul Zilei Mondiale de Combatere a HIV/SIDA.

Potrivit statisticilor, la începutul acestui an, peste 13.700 de moldoveni erau diagnosticați cu HIV/SIDA. În cele mai multe cazuri, este vorba de tinere de vârsta reproductivă. Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, a declarat că protecția și promovarea drepturilor oamenilor infectați cu acest virus este o prioritate a autorităților.

Viorica Dumbrăveanu, ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale: “Printre realizări și aspecte cheie, aș vrea să aduc la cunoștință despre măsurile care au fost întreprinse de către Minister, pentru diagnosticarea precoce a copiilor care se nasc de la femeile infectate HIV. Este vorba și de eliminarea unor elemente de discriminare, prin care femeile cu stat determinat au dreptul la fertlizarea în vitro. Sunt niște pași mărunți, dar, totuși, noi constatăm existența unor elemete de discriminare, care trebuie să fie eliminate prin consolidarea eforturilor comune”.

Un alt obiectiv important este promovarea testării gratuite a oamenilor care pot fi infectați cu HIV, a mai spus ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu.

Viorica Dumbrăveanu, ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale: “Vă îndemn să vă adresați atât la medicul de familie. Aveți acces la testare prin intermediul Centrelor de Sănătate, prin intermediul centrelor de consiliere, acces inclusiv prin intermediul organizațiilor neguvernamentale. Testează-te la HIV! Este vorba despre o testare gratuită. Este vorba despre o testare rapidă. Fii informat despre starea de sănătate și ia decizii corecte”.

La nivel mondial, peste 26 de milioane de oameni beneficiază de tratament antiretroviral, care contribuie la ameliorarea sănătății și la prevenirea transmiterii HIV/SIDA. Managerul de țară a UNAIDS, Svetlana Plămădeală, a declarat că, în pofida eforturilor depuse de guverne pentru a stăvili răspândirea virusului, problema încă nu și-a găsit soluția.

Svetlana Plămădeală, manager de țară UNAIDS: „Țintele setate în declarația ONU privind combaterea SIDA pentru anul 2020 nu vor fi atinse. Ne referim aici și la țintele ”90-90-90”, care măsoară eficiența diagnosticului, tratamentului și aisgurării calității acestuia. În Republica Moldova, țintele atinse sunt 64-71-84. Drept răspuns la aceasta, programul Națiunilor Unite comun pentru HIV/SIDA, UNAIDS lansează noi ținte și mai abițioase pentru anul 2025, care să ajute statele lumii să controleze eficent epidemia către această perioadă, dar și să o combată totalmente către 2030. Este vorba despre 95-95-95.

Reprezentantul Asociației ”Inițiativa Pozitivă”, Ruslan Poverga, a declarat că oamenii infectați cu HIV supraviețuiesc numai cu ajutorul unor pastile speciale, administrate zilnic. Din 2021, toate acestea vor fi gratuite, a anunțat el.

Ruslan Poverga, președintele Asociației ”Inițiativa Pozitiva”: „Este o pastilă pe care persoana infectată trebuie să o administreze zilnic, pentru a trăi până la bătrânețe și pentru a nu prezenta pericol pentru cei din jur, inclusiv pentru partenerul sexual. Din 2021, în Republica Moldova toate medicamentele pentru persoanele infectate cu HIV/SIDA, pentru terapia aniretrovirală, vor fi finanțate din buget. Asta vorbește despre faptul că va fi o asistență durabilă, stabilă, accesibilă pentru oamenii infectați cu HIV.

Potrivit datelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, în perioada 1 ianuarie - 31 octombrie, în țara noastră au fost confirmate 568 de cazuri noi de infecție. În cele mai multe virusul este contractat pe cale heterosexuală. În 2019, la nivel global erau 38 de milioane de persoane infectate cu HIV, inclusiv peste 36 de milioane de adulți și 1,8 milioane de copii.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).