Marcați
Mai multe cazuri de COVID-19
Autoritățile anticipează o creștere a numărului cazurilor de COVID-19 în lunile februarie-martie, când se atestă și creșterea numărului de viroze. Anunțul a fost făcut de secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Tatiana Zatîc, la ședința de astăzi a Guvernului. Ea a precizat că țara noastră se află pe locul 26 în Europa după incidența cazurilor de coronavirus și că respectarea măsurilor de protecție este extrem de importantă pentru a stăvili infecția.

Tatiana Zatîc, secretar de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale: „Luna februarie, martie, este luna când, de regulă, avem cazuri înregistrate înalte de gripă sezonieră și, lunile care vin, de fapt, ar putea avea o creștere atât pe motiv de gripă sezonieră, cât și COVDI-19. Respectiv, vom continua supravegherea în continuare a tuturor măsurilor de respectare și de supraveghere a bolilor transmisibile, având posibilitatea de a investiga atât parametrii la gripa sezonieră, cât și la COVID-19”.

Numărul mic de cazuri de COVID-19, înregistrat în ultima săptămână, nu reprezintă situația reală, deoarece a fost precedată de sărbătorile de iarnă și de vacanța elevilor, a explicat secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Tatiana Zatîc.

Tatiana Zatîc, secretar de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale: „Având în vedere micșorarea numărului de cazuri înregistrate de COVID-19, presupunem că acest număr micșorat, de fapt, nu atestă situația reală și poate fi explicat prin micșorarea adresabilității persoanelor după asistență medicală, îndeosebi în perioada sărbătorilor, vigilenței scăzute a populației în perioada de sezon a infecțiilor virale respiratorii acute, perioada vacanței legate de sărbătorile de iarnă, inclusiv vacanța elevilor. Moldova este pe locul 26 în regiunea europeană și aceasta, de fapt, nu ne liniștetește, noi suntem cu număr înregistrat la un milion de populțaie înalt”.

Autoritățile spun că sunt pregătite pentru a recepționa vaccinul împotriva virusului COVID-19.

Tatiana Zatîc, secretar de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale: „Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale este gata pentru a înregistra vaccinul care va intra în țară. Suntem acum în proces, ne-am încadrat în termenul stabilit, am trimis pe data de 15 ianuarie către GAVI tot setul de documente necesar pentru recepționarea cantității care a fost stabilită pe platforma COVAX, acele cantități care vor acoperi 20% din populația țării”.

Cât despre depistarea infecției, Tatiana Zatîc a declarat că în laboratoarele ANSP sunt 140 de mii de teste și că săptămâna viitoare va începe licitația pentru procurarea a altor 300 de mii. Astăzi au fost raportate încă 612 cazuri de coronavirus, după efectuarea a peste 2.800 de teste. În opt este vorba de cetățeni care au revenit de peste hotare. Ca urmare, bilanțul celor contaminați a depășit 154 de mii. Între timp, 590 de pacienți au fost externați, iar numărul celor vindecați a ajuns la 144.356. Pe parcursul zilei au fost înregistrate și 17 decese. În total, 3.299 de oameni din țara noastră au fost răpuși de coronavirus.
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).