Marcați
Îndemnate să facă testul citologic
”Păstrează sănătatea. Fă testul citologic!” Este sloganul Săptămânii de prevenire a cancerului de col uterin, lansată astăzi de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, împreună cu mai mulți parteneri. Potrivit statisticilor, anual, din cauza acestei maladii decedează aproximativ 160 de femei. Specialiștii amintesc faptul că boala poate fi prevenită în 80 la sută din cazuri. De aceea, le îndeamnă pe femeile cu vârsta între 25 și 61 de ani să viziteze cu regularitate ginecologul.

Această femeie, care ne-a solicitat să-i păstrăm anonimatul, are 28 de ani, iar acum o lună și jumătate a făcut screening-ul de col uterin. Medicii au stabilit că are o leziune de col uterin de grad sporit. De aceea, a apelat la Institutul Mamei și Copilului, unde a fost supusă unei intervenții chirurgicale.

„Noi cu soțul planifacam o sarcină și m-am adresat la medicul ginecolog pentru pregătire. Astfel, mi s-a indicat să fac screening-ul la cancerul de col uterin și testul mi-a arătat că este o mică modificare. La început aveam o frică foarte mare, dar intervenția a fost foarte ușoară în cazul meu. Am avut încredere și am depășit frica pe care o aveam”, a povestit femeia.

Ea spune că, după ce a trecut prin această experiență, a înțeles cât de importante sunt controalele cu regularitate la medic. De aceea, le îndeamnă pe toate femeile să aibă grijă de sănătatea lor.

„Mai bine mă adresam mai din timp. Eu indicația spre screening am avut-o din martie 2020, dar a fost pandemia, nu m-am adresat. M-am adresat cu o lună și jumătate în urmă. Este foarte important și recomand tuturor femeilor să se controleze o dată la trei ani, pentru că niciodată nu știi ce poate fi și mai bie să previi”, a menționat pacienta.

Șefa Unității de Coordonare a implementării screening-ului de col uterin din cadrul Institutului Mamei și Copilului, Diana Valuța, a declarat că scopul săptămânii de prevenire a cancerului de col uterin este de a le informa pe femei despre posibilitățile de prevenire a acestei maladii, prin realizarea screening-ului cervical periodic și vaccinarea împotriva virusului Papiloma uman.

Diana Valuța, șef unitate de coordonare Institutul Mamei și Copilului: “Acest test e cel mai bine de efectuat o dată la trei ani, nici într-un caz de câteva ori pe an și asta este tot un mesaj foarte important. Calitatea testului depinde de această frecvență, deja dovedit și pe plan mondial, prin programele de screening de col uterin din succes din cele mai dezvoltate țări din lume. O dată la trei ani este recomandat inclusiv de Ministerul Sănătății și el asigură cea mai mare calitate a depistării leziunilor memoriale”.

Screening-ul de col uterin este gratuit și poate fi efectuat la medicul de familie.

Diana Valuța, șef unitate de coordonare Institutul Mamei și Copilului: „Majoritatea femeilor o sa fie depistate sănătoase, o sa fie confirmate sănătoase, doar vreo 10% dintre ele pot fi cu niște schimbări la nivel microscopic, schimbări minore, care pot cu ușurință fi tratate. Femeile sunt nevoite să meargă la alt nivel, la serviciul colposcopic, la serviciul se diagnostic și tratament”.

Coordonatoarea Centrului Național de Referință în Colposcopie din cadrul Institutului Mamei și Copilului, Uliana Tabuica, a atenționat că este mult mai ușor să previi cancerul de col uterin, decât să-l tratezi. Mai ales că tratamentul leziunilor precanceroase este gratuit pentru pacientele asigurate.

Uliana Tabuica, cordonatoarea Centrului Național de Referință în Colposcopie: „Colposcopia în sine este o procedură care definitivează diagnosticul de leziunile precanceroase sau le exclude în cazul dacă chiar și nu este o leziune precanceroasă și în caz dacă este necesar se efectuează tratamentul. Tratamentul leziunii precanceroase este o etapă inevitabilă în prevenirea cancerului de col uterin în a nu lăsa celulele precanceroase să evolueze și să dezvolte cancerul și desigur că obligator, după aceasta femeile sunt monitorizate, se dau recomandările necesare pentru ca să știe ce să facă mai departe și ele și medicii care le-au referit la noi, medicii de familie”.

Potrivit statisticilor, în evidența medicilor din țara noastră sunt 4.182 de paciente afectate de cancerul de colul uterin. 47 la sută dintre cazuri sunt depistate în stadiul incipient. Anual, sunt înregistrate aproximativ 300 de cazuri noi. Maladia este cel mai des depistată la femeile cu vârsta de la 40 de ani. Săptămâna de prevenire a cancerului de col uterin se desfășoară în perioada 25-31 ianuarie. În această perioadă vor fi organizate mai multe acțiuni de informare și sensibilizare privind importanța efectuării testului de screening cervical.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).