Marcați
Primăria Capitalei încalcă drepturile persoanelor cu dizabilități
31.03.2017, 18:45
Primăria Capitalei încalcă drepturile persoanelor cu dizabilități
Acuzația vine din partea Oficiului Avocatului Poporului, care amenință că va acționa în judecată administrația Chirtoacă, în cazul în care aceasta din urmă nu va modifica proiectul de reconstrucție a străzii Mihail Sadoveanu. Potrivit ombudsmanului, municipalitatea a ignorat și în acest caz prevederile ce țin de accesul persoanelor cu dizabilități pe străzile Capitalei.

Avocatul poporului consideră că amenajarea zonelor accesibile pentru persoanele cu dizabilități a fost ignorată nu doar în cazul bulevardelor Ștefan cel Mare, Constantin Negruzzi și străzii Vasile Alecsandri, ci și în cazul străzii Mihail Sadoveanu. În prezent, pe aceasta au loc lucrări de reconstrucție a trotuarului și de amenajare a locurilor de parcare. Deși avocatul poporului a sesizat de mai multe ori Primăria Capitalei în acest sens, toate demersurile au fost ignorate.

”Primăria municipiului Chișinău a fost avertizată, sesizată încă în anul 2015, referitor la necesitatea luării în calcul, atunci când se efectuează lucrări de reparație a străzilor și avem asigurări de la primărie precum că la efectuarea lucrărilor de reparație a străzilor se va ține cont de necesitatea adaptării străzilor, ca să fie cu borduri coborâte, cu parcări semnalizate pentru persoanele cu dizabilități”, a declarat reprezentantul Oficiul Avocatului Poporului Svetlana Rusu.

Experții spun că au identificat mai multe erori în proiectul de reabilitare a străzii Mihail Sadoveanu.

”Ceea ce am sesizat noi, la fața locului, la acele lucrări de amenajare a acelei parcări, care se află chiar în preajma stației de oprire, este vorba de bordurile care să corespundă normelor în construcții. Totodată, nu avem nici marcaje pentru spațiile rezervate pentru persoanele cu dizabilități. Totodată, nu avem acele semnale pentru persoanele cu dizabilități de vedere. Dacă e să vorbim despre nevăzători, nu avem pavaj tactil”, susține expertul Consiliul de pe lângă Oficiul Avocatului Poporului, Roman Banari.

Oficiul Avocatului Poporului își rezervă dreptul de a acționa primăria Capitalei în judecată, în cazul în care proiectul de reabilitare a străzii nu va fi ajustat.

”Aceasta este ultima instanță. Potrivit legii, avocatul poporului poate acționa în instanța de judecată, în cazul în care problema ține de un interes public, iar acum noi nu vorbim despre un caz individual, este vorba de interesul persoanelor cu dizabilități”, a menționat Svetlana Rusu, reprezentant Oficiul Avocatului Poporului.

Șeful Direcției Transport și Căi de Comunicație a Capitalei, Igor Gamrețki, nu a fost de găsit pentru a comenta acuzațiile.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).