Marcați
Copiii cu autism, izolați de societate și neglijați de autorități
5.04.2017, 14:49
Izolați de societate și neglijați de autorități. Așa își duc traiul copiii din Republica Moldova, care suferă de autism. Părinții lor spun că principala problemă pentru ei este lipsa specialiștilor care i-ar putea ajuta pe copii să se integreze în societate. Până atunci, micuții rămân în afara sistemului educațional, iar părinții sunt nevoiți să cheltuie sume enorme pentru instruirea la domiciliu sau în centre private. Aceste probleme se regăsesc într-un studiu tematic, realizat de oficiul avocatului poporului pentru drepturile copiilor.

Zinaida Budeanu este mama unui copil care suferă de autism. Teoretic, spune ea, micuțul are șanse de recuperare. Practic, acest lucru nu este însă posibil, fiindcă statul le-a eliberat certificat de handicap, iar alt ajutor nu mai oferă.

”Diagnoza am aflat-o la doi ani, întâmplător, la un examen de rutină la neurolog. Oficial, am făcut gradul de invaliditate la patru ani. Statul nu ne oferă nimic, nu ne ajută cu nimic. Doar grad de invaliditate și eu sunt angajată ca asistentă personală a copilului meu. Atât”, spune Zinaida Budeanu.

”Cea mai mare problemă ar fi că copiii noștri necesită o terapie, care este foarte costisitoare și sperăm să ajungem, la un moment dat, ca să fie acoperită de CNAM”, susține fondatorul ONG ”Copiii Ploii”, Doința-Elena Moisescu.

Potrivit avocatului poporului pentru drepturile copilului, în Republica Moldova nu sunt specialiști care ar putea dignostica autiștii, lipsesc măsurile de asistență socială și un program educațional pentru copiii cu astfel de diagnostic.

”Avem carențe la stabilirea diagnosticii. Abia sunt primii pași în stabilirea diagnosticii. În special, nu avem specialiști nici în medicină, mă refer la medicina primară. Am identificat unele probleme ce țin de aspectul asistenței sociale la acești copii. Și cel mai grav ni s-a părut problema că copiii nu au servicii la nivel de stat pentru reabilitare”, menționează Avocatul Poporului pentru drepturile omului, Maia Bănărescu.

Instituțiile statului au manifestat indiferență totală și prin refuzul de a participa la dezbateri publice cu această tematică. Au expediat doar răspunsuri în scris.
”Fiecare autoritate își recunoaște partea lui de lipsă de intervenție, atât Ministerul Educației vorbește despre neajunsuri și carențe și acum sunt în etapa elaborării unor strategii. La fel și Ministerul Protecției Sociale, la fel, ne vorbește despre protecție și carențe. La fel și Ministerul Sănătății ne vorbește despre foarte multe problem”, a mai spus Maia Bănărescu.

Specialiștii mai spun că numărul cazurilor de autism este în creștere în toată lumea. Dacă în anii 70 incidența cazurilor de autism era de patru la 10 mii de locuitori, acum, media generală este de un copil la 100 de locuitori. În Moldova sunt peste 270 de autiști, potrivit statisticilor oficiale.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).