Marcați
Drepturile moldovenilor, încălcate
12.04.2017, 15:46
Drepturile omului sunt încălcate în țara noastră în toate domeniile, însă cel mai frecvent în justiție, în sănătate și protecție socială. Constatarea îi aparține avocatului poporului, care a prezentat un raport privind respectarea drepturilor omului în 2016. Potrivit acestuia, Oficiul Avocatului Poporului a recepționat, anul trecut, 296 de petiții, cu 50 mai mult decât în anul 2015.

Autorii plângerilor depuse la Oficiul Avocatului Poporului în anul 2016 au reclamat comportamentul indecent al medicilor și judecătorilor, tortura în instituțiile penitenciare, precum și traiul sub minimul de existență.

”Cu părere de rău, ameliorare nici în raportul nostru pentru anul 2016, nici cel din 2015, și nici din ultimii cinci ani nu o să vedeți, fiindcă nu am constatat încă așa ceva”, a menționat avocatul poporului, Mihail Cotorobai.

”Avem foarte frecvent adresări de la persoane din detenție, dreptul la securitate este încălcat foarte des și este clar din ce considerent: condițiile din detenție, supraaglomerarea în instituțiile penitenciare. Dacă ne referim la accesul la justiție, au fost adresări cu referire la neexecutarea deciziilor judecătorești. 61 la sută din populație consideră că nu au acces egal la serviciile medicale de calitate. Din studiul care a fost realizat în anul 2016, dreptul la ocrotirea sănătății se află printre drepturile cele mai des încălcate”, a menționat reprezentatul Oficiul Avocatului Poporului, Svetlana Rusu.

Reprezentanții Ministerului Justiției au recunoscut că drepturile cetățenilor sunt încălcate frecvent în instanțele de judecată.

”Problema respectivă este una de durată în Republica Moldova și știm că e o problemă care deranjează. Nemijlocit, Ministerul Justiției acum elaborează un set de acțiuni pentru drepturile omului, pentru cinci ani: 2017-2021”, a declarat reprezentantul ministerului Justiției, Diana Pocitar-Poparcea.

Președintele Comisiei parlamentare pentru Drepturile Omului, Vladimir Țurcan, și-a exprimat îngrijorarea față de constatările făcute de către avocatul poporului.

”Noi avem intenția de a pregăti examinarea, audierea acestui raport într-o ședință specială a plenului Parlamentului. Situația este foarte complicată, eu aș spune chiar alarmantă în unele domenii”, președintele Comisiei pentru Drepturile Omului și Relații Interetnice.

Potrivit raportului, 90 la sută din populația țării consideră că drepturile omului în Republica Moldova sunt foarte puțin respectate sau nu sunt respectate deloc.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).