Marcați
Igor Dodon: Epoca globalizării este la apusul său, iar în locul ei vine cea a glocalizării
2.06.2017, 18:45
Pentru prima dată în istorie, președintele Republicii Moldova a prezentat poziția țării noastre în cadrul Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg. Igor Dodon a ținut un discurs alături de președintele rus, Vladimir Putin, premierul indian, Narenda Modi, și cancelarul federal al Austriei, Kristian Kern. În mesajul adresat comunității internaționale, președintele moldovean a menționat că epoca globalizării este la apusul său, iar în locul ei vine cea a glocalizării, când se vor consolida legăturile și dependența dintre statele naționale. Republica Moldova este deschisă pentru colaborare atât cu Occidentul, cât și cu Estul, a reiterat Igor Dodon.

Moldova nu a mai avut ocazia să-și spună punctul său de vedere asupra proceselor pe plan mondial, pe o platformă atât de largă. La Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg participă lideri ai celor mai mari economii, secretarul general al Națiunilor Unite, reprezentanți ai celor mai bogați influenți oameni din lume. Profitând de această platformă, președintele Igor Dodon a ținut să transmită lumii întregi un mesaj din partea poporului moldovenesc. Alături de cancelarul Austriei, premierul Indiei și președintele Federației Ruse, Igor Dodon și-a început discursul prin afirmația că ordinea mondială unipolară, când un stat puternic dictează agenda politică internațională, devine parte a trecutului.

”Până nu demult, era la modă să se considere că ceea ce este bine pentru un stat, de exemplu, pentru Statele Unite, este perfect pentru întreaga lume, iar dacă se facă o ”reparație” într-o țară sau acasă, atunci să se facă ”euroreparație”. Noi am înțeles, în sfârșit, că suntem alții decât lumea occidentală. Noi avem alte obiceiuri, noi avem alte valori, iar impunerea principiilor și legilor străine nu duce la nimic bun. Acest lucru s-a întâmplat și se mai întâmplă cu Republica Moldova. Noi ne-am confruntat cu această situație. Preluând principiile globalizării, în 2014, Moldova a semnat Acordul ocult de Asociere cu Uniunea Europeană și a creat o zonă de comerț liber, care a impus condiții asimetrice în favoarea producătorilor din Uniunea Europeană. Ne-au promis râuri de lapte și miere. Au trecut trei ani și iată rezultatul: ne-au inundat piața moldovenească mărfurile europene, am pierdut 2/3 din exportul spre Rusia, investițiile străine s-au redus de câteva ori, a crescut esențial nivelul corupției”, a declarat Igor Dodon.

După opt ani de exploatare colonialistă, Republica Moldova a ajuns în situația de a fi condusă din exterior și nu mai poate întreprinde nimic, pentru a porni pe calea dezvoltării durabile, a atenționat Igor Dodon. Iată de ce poporul, la alegerile prezidențiale din 2016, a ales calea spre recăpătarea suveranității economice și politice. Noul șef al statului și-a asumat să îndrepte lucrurile.

”Am revenit la parteneriatul strategic și la dialog cu partenerii ruși. Au fost reluate exporturile. Practic, în primul trimestru al anului curent, exporturile din Republica Moldova în Rusia a crescut cu 42 la sută. Am început să soluționăm problema migranților, am semnat un memorandum de cooperare cu Uniunea Eurasiaitcă și intenționăm să obținem statutul de observator. Noi ne-am amintit, în sfârșit, de cuvintele lui Confucius și am început să facem planuri împreună cu cei cu care avem aceeași cale, cu care avem o istorie comună. Noi avem o istorie comună, multiseculară. Dimitrie Cantemir este comun. A fost principalul consilier al lui Petru cel Mare, care a creat acest oraș minunat, Sankt Petersburg. Noi avem o Biserică Ortodoxă comună, o credință comună; 98 la sută dintre cetățenii Republicii Moldova sunt ortodocși. Noi avem o victorie comună în Marele Război pentru Apărarea Patriei și nimeni nu ne va fura această istorie”, a menționat șeful statului.

Încercările președintelui Igor Dodon de a restabili prietenia și dialogul cu poporul rus dau însă peste cap planurile celor care controlează din exterior politica și viața din Republica Moldova.

”Au urmat provocări, chiar și în ultimele zile. Scandaluri diplomatice, expulzarea diplomaților. Eu cred că toți înțeleg ce urmăresc ei. Să provoace o nouă ruptură în relațiile cu Federația Rusă. Să zădărnicească planurile președintelui Moldovei. Eu sunt convins că vom trece peste asta și vom deveni mai puternici. Vom fi consecvenți în apărarea intereselor noastre, vom restabili parteneriatul nostru strategic, vom consolida statalitatea Moldovei, în condițiile neutralității, vom unifica țara și vom soluționa problema transnistreană. Trebuie să ieșim din procesul de globalizare, care nu e în interesul Moldovei. În caz contrar, vor face praf din noi și din economia noastră, din tradițiile și credința noastră”, a mai pus Igor Dodon.

Președintele moldovean le-a transmis liderilor lumii că țara noastră va înceta să mai facă alianțe și înțelegeri cu unele forțe împotriva altora. El a invitat toate statele să coopereze cu Republica Moldova pe principiu de egalitate, în interesul națiunilor și omului de rând.

” Vom face comerț și vom prieteni cu toții, atât cu Vestul, cât și cu Estul, dar nu împreună cu cineva împotriva cuiva. Orice sancțiuni și fobii sunt contraproductive. Moldova nu trebuie și nu va coopera cu cei care vor să ne impună ceea ce nouă nu ne trebuie. Veniți în ospeție, noi suntem un popor ospitalier, dar nu ne obligați să adoptăm legile și valorile voastre”, susține Igor Dodon.

În încheiere, Președintele Moldovei a avut un mesaj către cei care fac jocurile globaliștilor și care își expun propriile țări pericolului exploatării colonialiste.

”Încetați să mai jucați rolul de pioni în luptele geopolitice. Nu mai admiteți să fiți carne de tun în interesele geopolitice regionale”,a conchis Igor Dodon.

Principalul subiect al Forumului Economic Internațional din acest an ține de identificarea unui nou echilibru în economia globală. De rând cu Igor Dodon, la eveniment au mai avut discursuri președintele Rusiei, Vladimir Putin, premierul indian, Narenda Modi, și cancelarul federal al Austriei, Kristian Kern. Evenimentul a întrunit 12 mii de oameni din 130 de țări.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).